2011.02.25.
20:57

Írta: v'li

Serenity képregények

Ha szeretsz egy sorozatot, és szeretnél új történeteket látni kedvenc karaktereiddel a show megszűnése után is (pl. Firefly, Buffy), vagy választ akarsz kapni a nyitva hagyott kérdésekre (BSG), akkor ehhez a képregény az egyik legjobb megoldás. A hardcore rajongóknak ez nem újdonság, de a kilencedik művészeti ággal szembeni előítéletek még mindig széles körben élnek.

A rövid életű, de annál gyorsabban kult-státuszba emelkedett Firefly sorozat a Serenity című filmmel kapott lezárást(?), azóta a fent említett formában él(t) tovább. Ezen írás apropója a 2010 novemberében megjelent, a Shepherd Book múltját bemutató graphic novel, ennek kapcsán pedig röviden szólnék a korábbi Serenity képregényekről is. Mindegyik a Dark Horse kiadó és Joss Whedon szárnyai alatt látott napvilágot. No lássuk akkor megjelenési sorrendben! Innentől enyhe spoilerveszély!

 

Serenity: Those Left Behind (3 részes minisorozat, 2005)

 

A tv-szériát és a mozifilmet hivatott összekötni ez a minisorozat. A sztori dióhéjban: egy szokásos balul elsült meló után képbe kerülnek a „kékkezűek” – természetesen Riverre hajtanak – és egy halottnak hitt régi ellenfél. A sok akció ebből már adja is magát. A jól megszokott Firefly-hangulat teljesen átjön, és választ kapunk rá, hogy miért nem a fent említett rejtélyes ügynökduó üldözte a csapatot a moziban. A képi világ rendben van, néhol talán túl sok a barna, de megszokható. A rajzoló, Will Conrad törekedett, hogy a jól megismert arcokat lássuk a lapokon. Pár panelen azonban ez a felismerhetőség finoman szólva sem valósul meg. Összességében egy jó képregényről van szó. Elfogult vagyok, de ha értékelni kell 9/10-et adok rá.

 

Serenity: Better Days (3 részes minisorozat, 2008)

 

A TLB és a tv-sorozat között játszódik, és nagyon érződik rajta, hogy Whedon ezt történetet tv-ben tervezte bemutatni. Sőt, a magam részéről a show befejező részének is el tudnám képzelni. Miről is szól egy átlagos Firefly-epizód? Szép haszon reményében elvállalnak egy munkát, valami közbe jön, aztán menthetik a saját bőrüket fizetség nélkül. Na ez az ami teljesen máshogy alakul most. Nemhogy összejön a fizu, hőseink egyből milliomosok lesznek... egy időre. S miközben szép jövőjüket tervezik, nem maradhat(nak) el a legénység fejére vadászó rosszarc(ok), Mal és Inara pedig továbbra sem tud mit kezdeni egymással. Itt is kapunk jellegzetes Firefly-os párbeszédeket, drámai és humoros dialógok megszokottan jól váltják egymást. A rajzoló ugyanaz, aki a TLB esetén, a torz arcból szerencsére még kevesebb van, az oldalakat viszont néhol túlzsúfoltnak érzem. A színek nekem túl élénkek, de egy ilyen rendhagyóbb sztorinál belefér. 8/10, az a pár képkocka, amikor Jayne saját hajóról álmodozik, önmagában egy plusz pontot adott.

 

Serenity: Float Out (one-shot, 2010)

 

A mozifilm végén Wash ugyebár meghal, ez a képregény az ő nekrológja. Három régi cimbora összejön, hogy megemlékezzenek egykori bajtársukról, és felavassanak egy firefly-t. A pilóta a három hosszabb flashbackben szerepel, ismét bebizonyosodik, hogy milyen tökös gyerek volt, és bármilyen repülő tárgyat el tudott vezetni, nem is akárhogy. Igazából semmi különöset nem tudunk meg, Wash amúgy sem az a titokzatos figura. Na jó, a végén van egy fontos infó, de ilyet is láttunk már sok helyen. Patric Reynolds (vajon a vezetékneve miatt választották?) rajzai nekem olyan furák. Ha nagyobb képzőművészeti műveltségem lenne , biztos tudnék rá jobb szót, így csak a „vázlatszerű” és a „szőrös” jelző jut eszembe. Számszerűsítve egy 6/10-et adnék rá. Ez a füzet inkább csak felvezetés a másik eredettörténet, a nagyobb durranás előtt...

 

Serenity: The Shepherd's Tale (graphic novel, 2010)

 

Na ez már valami. A lelkész múltja mindig is egy nagy kérdőjel volt. Elejtett utalásokból tudtuk, hogy nem volt mindig jótét lélek, most azonban mindenre fény derül. A könyv Book halálával indít - ezt a Serenity filmben láthattuk -, majd néhány éves ugrásokkal haladunk vissza tizenéves koráig. A Szövetséggel való kapcsolata sejthető volt, barnakabátos korszaka talán kevésbé, de... áh nem lövök el mindent, ez mégiscsak egy frissebb kiadás. Ha lesz időm újranézni a sorozatot, biztos hogy a pásztor legtöbb mondata új megvilágításba fog kerülni. Főleg, mikor a szeme kerül szóba. A cselekményt nagyrészt Zack Whedon dolgozta ki, szerintem zseniálisan (a csirkeleveses megvilágosodós rész kicsit talán elnagyolt). Chris Samnee rajzai és Dave Stewart színei tovább fokozzák az élményt. Olyan (kínai)festményszerű az egész. Nekem nagyon bejött, 9/10 a pontszám.

 

Ezeket a történeteket mindenképpen tv-ben kellett volna látnunk. Frak Gorram FOX! (vagy nem?) Ha már nem így lett, legalább örüljünk ennek a pár nyomtatott verziónak. És van egy nagy előnyük is: olyan akciókat láthatunk, melyeket képernyőn/vásznon nem, vagy csak óriási költségek árán lehetne visszaadni. Várható-e folytatás? Nincs hír róla - a fanmade dolgokat most hagyjuk -, a TST után nem is maradt igazán lényeges nyitott szál, bár a mozifilm cselekménye utáni időket be lehetne mutatni. A lényeg: ha szereted a Firefly-t, ez a nyolc kiadvány is tetszeni fog. Hátrány, hogy a zenéről magadnak kell gondoskodnod.

(update: van két rövid, online megjelent kiadvány is: a Downtime és a The Other Half)

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat képregény

A bejegyzés trackback címe:

https://namind1.blog.hu/api/trackback/id/tr472690787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása